Comfortabel wonen zonder aardgas

Het nieuwe wonen

Energie besparen doen we al steeds meer, maar de komende jaren gaat het een stapje verder: we gaan wonen zonder aardgas. We moeten onze huizen isoleren en onze wijken aanpassen. De gemeente ontwikkelt daar nu plannen voor.

Waarom aardgasvrij?

Zo’n 95 procent van alle woningen in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Maar veel blijft hetzelfde in aardgasvrije huizen: u houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

Hoe gaan we dan verwarmen en koken?

Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie.

Natuurlijk is het nog niet zo ver. Maar dat is geen reden om te wachten met het verduurzamen van uw huis. Ook met de huidige, vooral grijze energie kunt u al op een klimaatvriendelijke manier stappen zetten naar een huis zonder aardgas. Bijvoorbeeld door elektrisch te gaan verwarmen met een warmtepomp of kiezen voor een elektrektische inductiekookplaat.

Goed plan. Maar wat gaat het kosten?

Een huis verduurzamen kost geld. Maar het levert ook veel besparing op. Hoeveel precies hangt af van de woning en uw situatie. Milieu Centraal heeft een paar handige rekenvoorbeelden gemaakt.

Wanneer gaat mijn huis van het gas?

De gemeente bepaalt, samen met experts en inwoners, welke wijken eerst aan de beurt zijn om van het gas af te gaan. Ook bekijkt de gemeente het landschap goed. Waar is er plek voor windmolens en zonnepanelen? En hoe beschermen we onze natuur? De komende jaren gaan we samen stap voor stap naar duurzame vormen van energie. Kijk voor meer informatie op de website van uw gemeente.

Moet ik nu al iets doen?

De komende jaren móet er nog niets. Maar alvast beginnen met voorbereiden op aardgasvrij wonen, kan natuurlijk wel. Betere isolatie levert direct voordelen op. En als de woning goed geïsoleerd is, kan een warmtepomp aardgas besparen. Op West-Brabant Woont Slim vind u meer informatie over specifieke maatregelen voor uw situatie.